Ashwagandha

Ashwagandha, polski odpowiednik nazwy tej rośliny to witania ospała, ale dość szeroko znana jest pod przydomkiem „indyjski żeń-szeń”, to już chyba może nam wiele powiedzieć o możliwościach leczniczych tej rośliny, a są one niemałe.

Surowcem leczniczym jest sproszkowany korzeń, a sama roślina to zimozielony, dość duży krzew, występujący bardzo pospolicie tropikalnych oraz subtropikalnych terenach Azji i Afryki. Charakterystyczne są przede wszystkim owoce Ashwagandy, okrągłe, pomarańczowe czy okryte kielichem. Z powodu owego owocu, często nazywa się ją także trującym agrestem czy zimową czereśnią.

Osoby, które próbowały jej w czystej postaci są zgodne, co do dwóch kwestii, po pierwsze, co do jej okropnego smaku, a po drugie, co do kompleksowych, dobroczynnych właściwości. W medycynie ajurwedyjskiej roślinę doceniano przede wszystkim za jej pomoc w leczeniu takich chorób jak zapalenie oskrzeli, gruźlica, atretyzm czy bielactwo. Wykorzystywano ją także przy zaburzeniach miesiączki bądź powtarzających się problemów z zasypianiem.

Obecnie, wiemy już, iż zawarte w ashwagandzie witanolidy maja działanie antynowotworowe oraz antybakteryjne, a glikowitanolidy wspomagają procesy odbudowy odporności organizmu. Niestety do tej pory nie odkryto wszystkich możliwości, jakie dają substancje działające w roślinie. Zdajemy sobie sprawę natomiast, że Ashwagandha działa na ogólne odczuwanie sił witalnych całego organizmu, wspomaga kondycję ciała i umysłu, stąd też preparaty z wyciągiem z Witanii polecane są dla osób obciążonych nadmiernym wysiłkiem umysłowym oraz fizycznym. Życie w stresie oraz początkowe objawy depresji to także idealne wskazówki po skorzystanie z mocy tej rośliny.

Obejrzałeś wszystkie produkty
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel