Leucyna

Leucyna należy do grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, których ludzki organizm nie wytwarza bezpośrednio sam. Uzupełniamy go jednak za pomocą codziennych produktów odżywczych, takich jak mięso, ryby, jajka, nabiał oraz w produktach pochodzenia roślinnego. Leucynę uważa się jako podstawowy i jeden z najważniejszych aminokwasów, który powinni stosować sportowcy i osoby odbywające treningi na m.in. siłowni, a to przez jej wpływ na sekrecję anabolicznych hormonów.

Leucyna to suplement, który zawiera szerszy zakres zastosowań, niż tylko pomoc w budowaniu sylwetki, czy pomoc w zwiększeniu naszej siły i masy mięśniowej. Aminokwas ten oddziałuje choćby na kinazę mTOR, przez co wpływa na syntezę białek mięśniowych i zwiększa szybkość tego procesu. Oprócz tego leucyna stymuluje syntezę białek, które są kluczowym elementem w tkance tłuszczowej, dopieszcza anabolizm mięśniowy oraz jest właściwym środkiem wobec spalania tkanki tłuszczowej i przy tym zachowując ważniejszą w tym przypadku tkankę mięśniową.

Podstawowa dawka leucyny jaką powinien przyjmować normalny człowiek jest zachowana poprzez codzienne odżywianie. Ryby czy mięso to bogate źródło, jeśli o leucynę chodzi, ale przy regularnym trenowaniu na siłowni lub przy innym tego typu fizycznym wysiłku trzeba sięgnąć po odpowiednie suplementy zawierające większe dawki omawianego aminokwasu. W innym wypadku ciężko będzie uzyskać odpowiednią syntezę białek w organizmie, co jest bardzo ważnym elementem przy częstym wysiłku.

Obejrzałeś wszystkie produkty
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel