Masła orzechowe

Masła orzechowe od lat są uwielbiane nie tylko przez osoby aktywne, ale także przez wielbicieli zdrowego trybu życia. Stworzone z naturalnych orzechów różnego rodzaju, charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, co oznacza, że już w niewielkiej porcji produktu znajdziemy witaminy i minerały, które wspierają naszą kondycję i zdrowie.

Najpopularniejszym masłem orzechowym jest masło z orzechów arachidowych, aczkolwiek producenci zdrowej żywności poszli do przodu i zaczęli tworzyć masła również z innych orzechów, takich jak nerkowce czy migdały, a także miksy zawierające kilka rodzajów. Pozwoliło to wielbicielom tego typu produktów na urozmaicenie menu i możliwość wyboru swojego ulubionego smaku.

Masła orzechowe zachowują właściwości orzechów, z których zostały stworzone. Każde z nich charakteryzuje się więc wysoką zawartością białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Są to substancje niezbędne każdemu człowiekowi, a dla osób aktywnych potrzebne jeszcze bardziej. Białko wspomaga budowę mięśni, tłuszcze zapewniają paliwo do działania, a błonnik reguluje pracę jelit i sprzyja odchudzaniu. Każde masło orzechowe to więc gratka dla sportowców oraz osób, poszukujących smacznej i pełnowartościowej przekąski.

Orzechy stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Zawierają w sobie sporo magnezu, potasu czy fosforu. Znajduje się w nich duża ilość witamin z grupy B, witamina E czy K. Wszystkie te składniki są nam niezbędne do tego, aby dobrze się czuć i dobrze funkcjonować.

Systematyczne spożywanie masła orzechowego przyczynia się do profilaktyki wielu chorób. Orzechy wspomagają układ krążenia oraz serce. Działają korzystnie na koncentrację i pamięć, stanowią doskonałe źródło energii, a dzięki kwasom tłuszczowym – przyspieszają redukcję kilogramów. Zapobiegają rozwojowi cukrzycy, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Chronią organizm przed stresem i działają pozytywnie na układ nerwowy.

W kuchni masła orzechowe stosowane mogą być na różne sposoby. Wykorzystywane są jako dodatek do lodów, urozmaicają smak wypieków, owsianek czy jogurtów. Stanowią również świetną opcję jako składnik marynat do mięs czy sosów. Dostępne są zazwyczaj w dwóch wersjach – smooth i crunchy.

Masło orzechowe smooth doskonale sprawdza się na chlebie, dobrze się rozsmarowuje, a podane z dodatkiem miodu lub naturalnego dżemu, stanowi wyśmienitą, zdrową i energetyczną przekąskę.

Masła orzechowe crunchy charakteryzują się zawartością drobinek orzechów, które sprawiają, że smak produktu jest wyraźniejszy. Mają nieco gęstszą konsystencję, ale również doskonale nadają się jako dodatek do smacznych deserów.

Naturalne masła orzechowe uważane są za jedne z najzdrowszych produktów superfoods, uwielbianych przez osoby aktywne. Wysoka jakość odżywcza oraz świetne walory smakowe sprawiają, że produkty te stanowią bestsellery wśród żywności dla sportowców.

Obejrzałeś wszystkie produkty
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel