Zdrowy wzrok

Wszyscy ci z nas, którzy pracują przed komputerem czy spędzają sporo czasu przed ekranem telewizora wiedzą dobrze, co znaczy uczucie pieczenia czy zmęczenia oczu. Według dostępnych danych aż około 20% z wszystkich osób udających się po poradę do okulisty cierpi na zespół suchego oka, co wynika ze zmienionego składu płynu łzowego oraz jego zmniejszonej produkcji. Jak więc sprawić by zdrowy wzrok towarzyszył nam cały czas, a problemy pieczenia i zmęczenia oczu odeszły w niepamięć? Podstawą jest odpowiednia dieta, składająca się z kilku ważnych substancji, które powinniśmy regularnie dostarczać do organizmu.

Wzrok jest kontrolowany przez autonomiczny układ nerwowy, którego działanie może być zaburzane poprzez czynniki różnego rodzaju, np. choroby takie jak tarczyca, cukrzyca, choroby neurologiczne, czynniki zewnętrzne, przykładowo rodzaj wykonywanej pracy, długie przebywanie w pomieszczeniach klimatyzowanych, noszenie soczewek kontaktowych czy nałogi, typu palenie, stosowane leki oraz płeć i wiek, gdyż bardziej narażone na podrażnienia są kobiety w starszym wieku. Jednocześnie ilość płynu łzowego jest stopniowo zmniejszana wraz z wiekiem, niezależnie od płci, obserwuje się także mniejszą jego produkcję wieczorami.

W trosce o zdrowy wzrok fundamentalną zasadą jest przestrzeganie zdrowej i pełnoskładnikowej diety. Odpowiednio zbilansowane posiłki to jednak nie tylko klucz do sukcesu w walce o zdrowy wzrok ale o zdrowie całego organizmu. Niezwykle istotne w diecie każdego człowieka są kwasy omega 3, 6 oraz 9. Mają one wpływ przede wszystkim na układ sercowo- naczyniowy i o tym chyba już każdy wie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że kwasy omega pozwalają również wspomóc oczy, odpowiadając za ich odpowiednie nawilżenie. Kwasy omega 3 znajdziemy w rybach morskich, orzechach włoskich, migdałach czy oleju lnianym oraz arachidowym. Kwasy omega 6 z kolei będą w oleju z wiesiołka oraz rzepakowym, a kwasy omega 9 w zielonych warzywach typu brokuł, szpinak czy zielony groszek.

Inne istotne dla zdrowych oczu składniki diety to luteina oraz zeaksantyna. Ich zbyt mała ilość w organizmie wpływa na powstawanie zwyrodnień w obrębie plamki żółtej, co bezpośrednio przekłada się na problemy z ostrością widzenia, bądź z rozróżnianiem kolorów. Aby ustrzec się od tych zaburzeń, warto jest wprowadzić lub zwiększyć w swojej diecie udział takich produktów jak brokuły, brukselka, pietruszka czy papryka.

Najpowszechniej, za odpowiedzialną za wzrok przyjmuje się witaminę A. Jej stałą suplementacja pozwala na uniknięcie wspominanych już zwyrodnień w obszarze plamki żółtej, ale także działa zapobiegawczo w przypadku kurzej ślepoty czy zaćmy. Aby dostarczyć ją organizmowi wystarczy spożywać marchew, pomidory, tran oraz brukselkę.

Chcąc oddziaływać kompleksowo na narząd wzroku warto jeszcze pomyśleć nad zaopatrzeniem organizmu w witaminę B2, B6 oraz witaminy C, E oraz cynku. TA grupa witamin zapobiega uszkodzeniom nerwu wzrokowego, chroni przed chronicznym zmęczeniem oczu oraz odpowiada za nawilżenie gałki ocznej.

Obejrzałeś wszystkie produkty
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel