Aminokwasy serwatkowe

Załaduj więcej

Jak podnieść poziom aminokwasów pochodzących z białka serwatkowego?

Białka mięśniowe rozbijane są do postaci aminokwasów przez enzymy, które niszczą białka do chwili, gdy w ich otoczeniu wzrośnie stężenie wolnych aminokwasów. Wysokie stężenie wolnych aminokwasów w komórkach mięśniowych pozbawia enzymy aktywności katabolicznej. Można podnieść poziom wolnych aminokwasów w komórkach mięśniowych i zahamować katabolizm, stosując aminokwasy serwatkowe. Jest to korzystniejsze i znacznie szybsze rozwiązanie niż przyjęcie białka serwatkowego, nawet o maksymalnej przyswajalności biologicznej BV159 jaką ma tylko izolat białka serwatki. Izolat mimo, iż jest białkiem szybko działającym - również w pewnym stopniu musi ulec zhydrolizowaniu, czyli rozbiciu na aminokwasy. A tutaj najważniejszy jest czas zatrzymania katabolicznych enzymów uszkadzających struktury białek mięśniowych.

Jak działają hydrolizaty białkowe?

Hydrolizaty białkowe to strawione laboratoryjnie białko - rozłożone na aminokwasy. Generalnie, hydrolizaty białkowe działają antykatabolicznie i anabolicznie (poprawiając na plus bilans azotowy) oraz przyspieszają regenerację powysiłkową. Zdecydowanie można je nazywać środkami anabolicznymi. Natomiast pewne aminokwasy, pochodzące głównie z hydrolizatów białek serwatkowych, wykazują aktywność hormonalną - nasilają anabolizm, potęgują rozpad tkanki tłuszczowej, wzmacniają układ odpornościowy oraz łagodzą bóle przeciążeniowe.

Kiedy stosować aminokwasy serwatkowe aby uzyskać maksymalny efekt działania?

Aminokwasy serwatkowe (whey amino) najczęściej stosowane są przed i po wysiłku oraz przed snem i po przebudzeniu, dla łagodzenia katabolizmu wysiłkowego i poabsorbcyjnego (nocnego). Jeżeli równocześnie z suplementacją whey amino stosuje się aminokwasy BCAA, wówczas aminokwasy serwatkowe stosowane są przed posiłkami jako uzupełnienie aminokwasów w posiłku.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel