Leucyna

Wpływ leucyny na tworzenie tkanki mięśniowej

Zazwyczaj odżywka z dodatkiem leucyny jest sprzedawana w postaci proszku, który może być spożywany solo, po odpowiednim przygotowaniu, lub dodawanych do proteinowych koktajli. Nasz organizm samodzielnie nie wytwarza leucyny, dlatego tak ważne jest dostarczanie jej z zewnątrz. Ten aminokwas bezpośrednio wpływa na jądro komórek mięśniowych, dzięki czemu procesy tworzenia się masy mięśniowej przebiegają w przyspieszonym tempie. L-Leucyna reguluje wszelakie procesy, które zachodzą podczas tworzenia się mięśni poprzez odpowiednią dietę i specjalny plan treningowy. Procesy anaboliczne z dodatkiem leucyny zachodzą z przyspieszeniem.

Działanie leucyny po treningu fitness

Jak natomiast na wydajność gospodarki glukozy wpływa leucyna? Procesy przemiany glukozy w naszym organizmie zawsze towarzyszą intensywnym treningom. Utrzymanie odpowiedniego poziomu tego cukru w naszym ciele zapobiega powstawaniu wielu skutków ubocznych. Oczywiście, podczas intensywnych treningów nasz organizm wykorzystuje zapasy energetyczne ulokowane w tkance tłuszczowej. Czasami nie są one wystarczające, wtedy leucyna ratuje nas przed zachwianiem poziomu cukru w ciele sportowców. Jeśli doszłoby do takiego zachwiania, mogłoby to negatywnie wpłynąć na nasze mięśnie. Oczywiście, po każdym treningu dochodzi do uszkodzeń włókien mięśniowych, jednak dzięki odżywkom z dodatkiem leucyny są one niewielkie. Wtedy też skraca się czas wymaganej regeneracji mięśni po skończonych ćwiczeniach. Dlaczego akurat leucyna? Jeżeli zależy nam na szybkim przyroście masy mięśniowej, to dodatek tego aminokwasu jest najlepszym wyborem. Leucyna bezpośrednio wpływa na syntezę włókien budujących tkankę mięśniową. Warto zatem wybierać odżywki z głową.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel