Napoje sportowe

Właściwości napojów sportowych

Dobry napój sportowy powinien się łatwo i szybko przyswajać, równocześnie nie obciążając przewodu pokarmowego. W tej kwestii istotną rolę odgrywa osmolarność, od której głównie zależy tempo opróżniania żołądka oraz wchłanianie płynów w jelicie cienkim. Pod względem osmolarności napoje sportowe można podzielić na izotoniczne, hipotoniczne oraz hipertoniczne.

Napoje izotoniczne to takie, w których osmolarność jest bardzo zbliżona do osmolarności ludzkich płynów ustrojowych i wynosi od 270 do 330 mOsm/l. Napoje hipotoniczne to te, w przypadku których osmolarność jest mniejsza (<270 mOsm/l). Natomiast napoje hipertoniczne charakteryzują się większą osmolarnością (>330 mOsm/l). W przewodzie pokarmowym najszybciej wchłaniają się napoje hipotoniczne oraz izotoniczne. Należy jednak pamiętać, że najbardziej optymalna osmolarność napojów sportowych wynosi 240-280 mOsm/l – taka wartość pozwala na skuteczne nawodnienie oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu wody w organizmie.

Kompozycja składników napoju sportowego

Najważniejszym celem picia napojów sportowych jest oczywiście zwiększenie ogólnej wydolności i siły organizmu, a także zminimalizowanie odczuwalnego zmęczenia podczas treningów. Najważniejsze czynniki, przez które odczuwamy zmęczenie w trakcie wykonywania ćwiczeń to znaczny spadek rezerw węglowodanowych organizmu oraz odwodnienie (wynika z utraty wody oraz elektrolitów wraz z potem). Właśnie dlatego dwoma podstawowymi komponentami napojów sportowych są węglowodany oraz cenne składniki mineralne.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel