Enzymy trawienne

U każdych organizmów cudzożywnych występują procesy trawienia i z reguły wyglądają one podobnie. Uczestniczą w nich takie same lub podobne grupy enzymów, który każdy organizm wytwarza po przez gruczoły trawienne.

Skupmy się jednak na nas, na ludziach. Zaburzeń enzymów trawiennych nie można lekceważyć. Występują one przecież na wszystkich odcinkach układu pokarmowego i posiadają swoje funkcje. Tak naprawdę nawet zwykłe codzienne dolegliwości, takie jak wzdęcia czy głód, mogą nam sugerować, że coś jest nie tak, choć oczywiście zwykle nie jest to równoznaczne. Nie można jednak z góry bagatelizować, że to nie są pierwsze sygnały ze strony organizmu - wpływ na to mogą mieć zaburzenia pracy wątroby czy jelita. Enzymy można uzupełniać w najprostszy sposób, choćby jedząc wyszczególnione warzywa i owoce. W gorszych sytuacjach będzie konieczne odwiedzenie lekarza, a poważniejsze przyczyny mogą wygenerować poważniejsze skutki, jak całkowita zmiana swojej żywieniowej diety.

Można również stosować preparaty wspomagające trawienie, które można kupić w aptekach, a nawet w sklepach sportowych, czyli tak zwane odżywki. Należy jednak wiedzieć jaką zażywać i z nimi nie przesadzać. Przedobrzenie może wywołać nieciekawe rewelacje żołądkowe. Dłuższe ignorowanie problemów może doprowadzić do poważniejszych chorób, jak np. zapalenie jelita grubego. Przewlekłe zaparcia i nieodpowiednie trawienie może nas też nawiedzić na zdecydowanie dłuższy okres i stać się dużo bardziej poważniejsze i nieprzyjemne.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel