Odżywki białkowe

Załaduj więcej

Ważne dla rozwoju wytrzymałości rodzaje białek występujących w odżywkach białkowych

Odżywki białkowe mogą bazować na białku zwierzęcym lub roślinnym. Białko zwierzęce jest lepiej trawione przez organizm, posiada również bogatszy profil aminokwasowy i lepsze działanie anaboliczne, aniżeli jego roślinny odpowiednik. Dlatego powinno zajmować ważniejsze miejsce w dietach stosowanych przez sportowców wytrzymałościowych.

Najpopularniejsze białka w dyscyplinach wytrzymałościowych

    Najpopularniejsze odżywki białkowe stosowane w sportach wytrzymałościowych bazują na:
  • białku serwatkowym typu whey (wśród nich koncentraty, izolaty i hydrolizaty białka serwatki - WPC, WPI, WPH),
  • białku kazeinowym (najczęściej stosuje się kazeinę micelarną i kazeinian wapnia), spotykanym w odżywkach również pod nazwą białko mleczne,
  • białku wołowym - beef protein,
  • albuminie jajecznej - egg protein,
  • izolacie białka sojowego (SPI).

Działanie odżywek białkowych a kształtowanie kondycji

Białko stanowi podstawowy budulec mięśni szkieletowych człowieka, a od jego właściwej podaży zależą nie tylko przyrosty tkanki mięśniowej, ale również siła, wytrzymałość i kondycja. Odżywki białkowe dostarczają aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania całego organizmu, w tym nasilających procesy anaboliczne, hamujących katabolizm mięśniowy, wspomagających redukcję tłuszczu, wspierających procesy regeneracyjne i biorących udział w procesach energotwórczych. Suplementacja białkiem pozwala m. in. przyspieszyć przyrost suchej masy mięśniowej. Jaki to ma wpływ na rozwój kondycji? Nie uda się rozwijać kondycji bez solidnej regeneracji mięśni. A białko i pozyskane z niego aminokwasy (głównie BCAA i glutamina) mają kluczowe znaczenie w tej kwestii.

Stosowanie odżywek białkowych w rozwijaniu wytrzymałości mięśni

Odżywki białkowe powinny być uzupełnieniem diety w wysokiej jakości źródło protein, stąd też zaleca się indywidualne dawkowanie tego suplementu w zależności od braków w codziennej diecie i zapotrzebowania. Średnio sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych potrzebują ok. 1,2-1,5 grama białka na kilogram masy ciała, a w przypadku uprawiania dyscyplin siłowych wskaźnik wzrasta do około 1,6 grama na każdy kilogram masy ciała. Białko należy dostarczać z posiłkami, a jego niedobory uzupełniać wysokiej jakości odżywką białkową. W rozwijaniu wytrzymałości mięśni często stosuje się odżywki proteinowe wzbogacone o tzw. transportery jak arginina, tauryna czy cytrulina.

Zobacz jaką charakterystykę mają białkowe odżywki, które na przestrzeni ostatnich 20 lat były stosowane jako uzupełnienie diety sportowej. To ponad 800 preparatów białkowych, dokładnie opisanych i skatalogowanych wg. zawartość frakcji białka, jego rodzaju, stężenie protein, itd...

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel