Węglowodany

Załaduj więcej

Zapotrzebowanie na węglowodany

Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany uzależnione jest przede wszystkim od stopnia aktywności fizycznej i ilości wykorzystywanej codziennie energii. Dla osób trenujących krótko, maksymalnie 60 minut w ciągu dnia, zaleca się spożywanie do 7 gramów węglowodanów dziennie na każdy kilogram masy ciała. Sportowcy trenujący dłużej (1-3 godzinny dziennie) mogą zwiększyć porcję węglowodanów do 10 gramów, a przy ekstremalnie długim i wyczerpującym treningu (np. kolarskim czy maratońskim), należy dostarczać organizmowi do 12 gramów węglowodanów na każdy kilogram masy ciała.

Podział i funkcje węglowodanów

- ze względu na budowę na węglowodany proste i złożone lub krótko, średnio- i długołańcuchowe; - biorąc pod uwagę możliwość trawienia na strawne i niestrawne; - ze względu na indeks glikemiczny (IG) na węglowodany o niskim, średnim i wysokim IG. Najważniejszą rolą węglowodanów jest ich funkcja energetyczna – dostarczają one niezbędnej organizmom żywym energii, bez której niemożliwe byłoby podtrzymanie funkcji życiowych czy zachodzenie podstawowych procesów metabolicznych w ludzkim organizmie, np. synteza nowych włókien mięśniowych. Zbyt mała podaż węglowodanów często objawia się nadmiernym zmęczeniem, ospałością, sennością, brakiem energii i motywacji. To właśnie niedobór węglowodanów w codziennej diecie może być również przyczyną niezadowalających efektów treningowych, bowiem organizm któremu brakuje energii nie jest w stanie odpowiednio wydajnie pracować, w tym szybko i efektywnie uaktywniać procesów anabolicznych, najważniejszych z punktu widzenia sportowca. To właśnie dlatego węglowodany – a nie białko – stanowią podstawę piramidy żywieniowej człowieka.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel